BÖRJA ARBETA PÅ TAKET MED SINNESRO

Arbetet på husets tak behöver inte alltid utföras av en takläggare. Till exempel händer det regelbundet att husägare själva tar hand om att byta ut en trasig takpanna. Avlägsnande av smuts, som grenar och stora mängder löv, görs ofta av människor själva. Tyvärr inser de inte alltid vilka risker de löper när de utför dessa aktiviteter. Tänk till exempel på risken för ett halt tak! Du kan glida på en våt takpanna, på löv som har fastnat på takmaterialet och så vidare.

I den här artikeln berättar våra professionella takläggare mer om de möjliga konsekvenserna av att utföra arbete på ett tak. Vi går också in mer i detalj om de förberedelser du kan göra för att minimera risken för olyckor. Hur förbereder du dig för jobb som måste utföras på taket?

Risk för olycka vid arbete på taket

Att glida på en hal takpanna eller en hög med löv är bara en av de risker du löper. Tänk också på oväntade väderförhållanden, till exempel kraftiga vindbyar! Vinden kan få dig att plötsligt tappa balansen och falla. Det händer också att människor oväntat får en panikattack när de arbetar på höjd. Inte bara människor med höjdskräck, även människor som aldrig har haft detta problem tidigare.

Förberedelser för att komma igång säkert

För att minimera risken för olyckor är det lämpligt att göra ett antal förberedelser. Se till exempel alltid till att du utför arbetet tillsammans med någon annan. På så sätt kan ni hjälpa varandra, någon kan hålla stegen och så vidare. Säkerställ gynnsamma förhållanden! Till exempel är det oklokt att gå till jobbet i mörkret. Som ett resultat är du mindre i stånd att övervaka riskerna, du vet inte vilka delar av taket som är släta och så vidare.

Slutligen, om du har några tvivel om dina egna färdigheter, är det lämpligt att ta hjälp av våra takläggare i Malmö. Du vill minimera risken för olyckor, så det är inte alltid smart att utföra takarbeten själv.