VILKA TAKPANNOR SKA JAG ANVÄNDA FÖR ATT TÄCKA MITT TAK?

De som vill täcka över taket i sitt eget hem nuförtiden har ett stort urval av olika takplansmodeller. Kunden kan välja mellan mer än 150 olika takpannor i en mängd olika färger och ytor. Förutom personlig smak och lokala byggregler är den viktigaste faktorn för att välja rätt takläggning takhöjden. Takhöjden beskriver takets lutning eller branthet och anges vanligtvis som en vinkel i grader.

Vilka plattor är lämpliga för takhöjden i min byggnad?

Taklutningen påverkar typen av takbeläggning – inte alla takpannor är lämpliga för att täcka olika takhöjningar. Ju mindre takhöjden är, desto högre är risken för regn eller snö under takläggningen. Detta kan resultera i att hela takkonstruktionen skadas vid felaktigt tak. Det är därför det finns den så kallade standardtakhöjden. Detta är den lägsta takhöjningsgränsen vid vilken en takbeläggning har visat sig vara regntätt i praktiken. Vi skiljer mellan:

  • Platt tak (noll grader till tio grader takhöjd)
  • Lätt lutande tak (takhöjd tio grader till tjugotvå grader)
  • Lutande tak (tjugotvå grader to trettio grader)

Exempel på takalternativ för rätt taklutning:

  • Naturlig skiffer, beroende på typ av lock (från> = 23 °)
  • Låsplatta med dubbelspår (från> = 26 °)
  • Betongtakstenar (från> = 21 °)
  • Platt takplatta (från> = 23 °)
  • Takbeläggningar av metall (koppar, stål, aluminium från 6 °)
  • Bitumen skruvar (14 ° till 86 °)

Vilka typer av takplattor eller takalternativ finns det?

Möjligheterna är nästan obegränsade ochdet finns i många olika färger.

Vanligt tegel

Lämpligt för taklutningar från 31 °
De vanliga pannorna finns i olika former. Takpannan finns också i rakt snitt, sexkantigt snitt, segmentskärning och gotiskt snitt. Dessa tegelstenar används nu allmänt för dubbeltak och krontak.

Betongtakplannor

Lämpliga för taklutningar från 23 °
Betongtakplannor är så kallade formade stenar och tillverkas industriellt speciellt för tak. De är en vanlig typ av takläggning i Sverige. Betongtakpannan är förmodligen mest kända takpannan i vår region.

Platt takpanna

Lämplig för taklutningar från 23 °
Takpannor i kategorin platt takpanna är gjorda av lera. Som namnet antyder är de särskilt lämpliga för sluttningar på låga tak. Deras goda form och pålitliga funktion erbjuder mycket bra skydd och säkerhet vid buller, stormar, regn och snö. Takpannorna har använts för att täcka tak med en liten lutning i mer än 60 år.

Metalltak

Lämpliga för taklutningar från 6 °
När det gäller metalltak används vanligtvis aluminium, koppar och zink. På grund av ytans beskaffenhet kan metalltak inte överbelastas på grund av att snön glider lätt. Eftersom metalltak är absolut ogenomträngliga för ånga, måste en ventilerad konstruktion säkerställas vid takläggning. Metalltak är särskilt lämpligt för tak med lätt lutning.

Skiffertak

Lämpliga för taklutningar på 21 °
Skiffer är en natursten och särskilt värdefull för att täcka ur en ekologisk synvinkel. När det gäller takläggning av skiffer finns det flera former som används: skala, rektangulärt format, spetsiga vinklade och böjda skärpaneler. Eftersom skiffer kan delas individuellt erbjuder naturstenen kreativa takalternativ. På grund av de olika mängderna svavel, koppar eller järnoxider från grävgrop till grävgrop är skiffertak också möjliga i olika färger. Men inte alla är lämpliga för takläggning på våra breddgrader.

Förutom de takpannor eller takalternativ som anges här finns det naturligtvis möjligheten att täcka taket med andra material. Till exempel är halmtak och matta mycket populära i norr. Men glas och trä kan också vara lämpliga för att täcka tak.

Vi kommer gärna att ge dig detaljerad information om den optimala takläggningen av din byggnad. Vi förklarar alla fördelar och nackdelar med dina önskade inköp i en personlig konversation. Vi visar dig de kreativa möjligheterna att täcka taket med stil.

Kontakta oss som din takläggare i Malmö!